donderdag 18 februari 2016

Gebruik openhaard

Met de koude dagen voor de deur trekt de Ecolution het niet helemaal meer, dus tijd om bij te stoken met de openhaard. Maar ja, waar haal je goed hout vandaan: droog, dus vochtpercentage 15-17%, juiste lengte, houtsoort (hard hout en gemengd) en geen hout met hars. Enfin, eindelijk een adresje gevonden voor ook nog een beste prijs (laat een bericht achter op de blog als je meer info wil).

1m3 hout 15 meter verplaatsen valt dan nog best tegen zonder kruiwagen...

Het aanmaken van eikenhout is ook "lastig".

Enfin, de dag na de levering van het hout, kwam toevallig iemand van de haardleverancier (Tromp en van Eck). Deze man wist een heleboel over stoken en haarden. Hopelijk heb ik alles onthouden :-)

Aanmaken met aanmaakblokje
In plaatse van moeilijk doen met kranten, piramide, volstaan 2 kleine blokjes aanmaak om het vuur op gaan te krijgen. Advies is om dit te doen met berkenhout.

As laten liggen
Na het stoken verwijderde ik altijd de as uit de lade, maar het advies was dit gewoon te laten liggen. Het wordt vanzelf steeds kleiner en er zal ook wel een deel verdwijnen door het rookkanaal.
Het schijnt ook erg goed te zijn voor het gazon i.v.m. de mineralen


Tuinslang kier
Tijdens de begin fase van het stoken, is het raadzaam, indien mogelijk, om de deur van de kachel op een kier te zetten. Hierdoor wordt het vuur extra aangewakkerd. Als het vuur goed brandt, kan je de deur helemaal sluiten

Zwitserse stook methode
Om de aanslag in het kanaal te beperken, kan je t beste stoken volgens deze methode.

Kort gezegd is het het vuur opbouwen van bovenaf.
https://www.youtube.com/watch?v=KnLUiFD_yp8

Bij een eventuele schoorsteenbrand schijnt het trouwens te zijn alsof er een helicopter op t dak landt.
Maar op zich kan het geen kwaad (bij een metalen pijp)


Zonnepanelen schoonmaken
Stoken tijdens de winterperiode kan bij de "juiste" weersomstandigheden ertoe leiden dat de rookdeeltjes neerslaan op de zonnepanelen. Dus even wat extra aandacht om de panelen schoon te maken (als je erbij kunt)

Onderdruk
Doordat de meeste moderne huizen goed geïsoleerd zijn, zorgt de mechanische ventilatie voor een onderdruk in de woning waardoor de rook de woning wordt ingetrokken in plaats van door het rookkanaal. In de winter heb ik toch echt de schuifjes boven de ramen dicht, maar met stoken is t toch handig deze open te zetten (zeker in t begin van t stoken)


Ruit schoonmaken
Gaat het makkelijkste met een natte doek en die deppen in de as.

Schuursponsje gaat ook prima.
Teveel roet op de ruiten is wel een indicatie van verkeerd hout / stoken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten