zaterdag 13 april 2013

Zaterdag 13 april - Gesprek met een architect (en anderen)

Het eerste gesprek met een architect verloopt .... raar.

Architect 2 Go (A2G) heeft inloopspreekuur in café De Landbouw.
Behalve Mark van Beek die eerder die ochtend is langsgeweest is er niemand. Mooi, kan ik ongestoord luisteren en vragen stellen. Het blijkt een samenwerkingsverband te zijn tussen 2 personen, vanwege de crisis. Ze laten hun portefeuille zien, maar daar word ik niet echt enthousiast van. Maar waar ga je nou straks iemand op uitkiezen...prijs sowiezo, maar de andere criteria zijn vaag. Ik heb geen zin in een Fyra-debacle waar alles om de prijs draait. We nemen afscheid nadat A2G zijn/haar prijskaartje heeft achtergelaten. 1500 euro voor schets....die ik zelf al heb gemaakt. Na mijn afwijzende reactie en dat ik met 4 a 5 partijen het gesprek aan ga, en niet 5 x 1500 euro ga betalen, komen ze met een aangepast voorstel, 450 euro. De klik is er niet, dus via de email worden ze later vriendelijk bedankt.


Een oud studie-genoot van me, Erik uit Lelystad, heeft ook een eigen huis laten bouwen. Ook vrijstaand, groot en het Den Haag - project is gebaseerd op het succes in Almere en Lelystad. Via Erik kom ik uit bij 
GrootHuisBouw, maar zij bouwen alleen in de Flevopolder en Noord-Holland. Op zich wel begrijpelijk want de bouwlui moeten natuurlijk wel iedere dag heen en weer rijden.
In Rijssen, Drenthe zitten 
SelektHuis, AllureBouw. Varianthuis en Brummelhuis komen volgens mij ook uit die richting.

SelektHuis (SH) en AllureBouw (AB) willen zelfs thuis langskomen. Kijk dat scheelt; ook al werk ik thuis momenteel, ik moet wel de uren compenseren. Twijfel of ik mijn eigen ontwerp moet laten zien...een verse blik kan tot nieuwe inzichten leiden. Ik besluit om het ontwerp en het budget kenbaar te maken. Omdat enkele bouwers op voorhand zijn afgehaakt op het budget lijkt me dat wel zo handig; anders is het zonde van iedereen zijn tijd.

AB heeft een erg nuttige bijdrage aan het ontwerp. De opstelplaatsen van de auto's zijn aan de oostzijde van het huis, de schaduwzijde, dan is het ook logisch dat daar de ingang komt. Verder is mijn iets uitgebreidere lijstje ook nog wel mogelijk: ruim toilet (> 3m2) met urinoir en op beide verdiepingen (niet in de badkamer). Het gesprek met AB verloopt erg prettig (2 uur) en het gevoel is goed. Het is een prefab-bouwer en qua prijsgevoel heb ik daar ook het meeste vertrouwen in.

Wat de meeste bouwers verbaasd is het feit dat ik de wasmachine niet in de badkamer wil hebben...hahaha, die wil ik in de bijkeuken hebben.

De hoofdwens tot nog toe is toch wel de kelder !

Al snel is duidelijk dat in verband met het grondwaterniveau (-0.9m) een prefab-kelder de beste keuze is in verband met waterdichtheid. Van de kelder wil ik een bioscoop maken met HD-beamer en relax-stoelen. En als de kelder groot genoeg is, ook een fitness-ruimte en game-room. Licht- en geluiddicht (en vrijstaand) dus dat moet goed komen, alleen de prijs valt tegen (25k+) omdat dit weer een optie is waar iedereen huiverig voor is. Bronbemaling, vergunningen, damwanden, etc etc. De kelder zelf valt wel mee, 8000 euro voor 50m2 maar daar komt nog transport, afwerking bij; en bij een hele grote kelder wordt het speciaal transport.

Het huis zelf mag 16x9 worden (omdat 18x9 toch wel erg groot wordt) en dan kan er een terras aan de waterzijde geplaatst worden.

De eerste etage laat ik tot nog toe buiten beschouwing; het is een ruimte van 8x9m.
Er moet een badkamer, toilet en minimaal 2 kamers komen.

Een garage is ook welkom...en misschien kan de kelder wel onder de garage. Dan kan daar ook de trap komen naar de kelder. Ik denk aan een wenteltrap, maar ook de meeste bouwers zien daar weinig in...ik vind t wel praktisch, het neemt weinig ruimte in en er is weinig loze ruimte.

Mark van B is inmiddels ook aangehaakt. Hij (en zijn vriendin) gaan voor een hoekhuis (IL.47), maar er zijn nog geen buren.

Samen met Mark gaan we naar MaxHuis die een veelbelovend concept hebben ontwikkeld.
Een huis uit een boekje waarbij de prijs ook bekend is. Het is weer een architect met een mooi praatje...pfff. Voor mij kunnen ze niets betekenen omdat een semi-bungalow niet in hun pakket zit (dan vraag je je af waarom ik helemaal naar Amsterdam moet komen). Ook is de indruk die ze achterlaten niet top.

De vraag waar ik nog mee worstel...de lokatie van het dakterras. Omdat 50% van het dak groen moet zijn (sedum-dak), kan je er net zo goed een mooi dakterras van maken en van genieten. Komt het dakterras aan de straat- of waterzijde?


Op de website van TrosRadar lees ik inmiddels wat mindere reacties op AB...

Na de niet zo positieve reacties op het budget (dat 200k erg krap is), besluit ik ook te gaan kijken naar Duitse bouwers. Maar hebben die wel WoningBorg en hoe zit het met de reiskosten / taalbarriere en kunnen ze bouwen volgens de EPC-norm en het NL-bouwbesluit...gelukkig (haast) reageert er geen duitse bouwer of zijn ze veel te duur (http://www.schwoerer.nl/ of http://www.huf-haus.com/nl/home.html)


eerste ontwerp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten