zondag 5 juli 2015

Zonnepanelen

Afgelopen donderdag zijn de zonnepanelen gemonteerd, officieel PV-cellen, dus zonlicht wordt omgezet in electriciteit.

Op woensdag was de installatie gepland maar bij inspectie van het dak bleek dat er maar 13 panelen op het dak zouden passen ipv 14....door de aanwezige afvoerbuizen van de MV en CV.

MAAR...13 zou het maximum zijn bij een zuid-orientatie...bij een oost-west orientatie kunnen er in theorie 24 op. In de praktijk scheelt het 5% (volgens installateur - Hart 4 Solar); in de ochtend vangen de panelen gericht op het oosten de zon en 's middags de westelijk georienteerde panelen. Maar het is niet dat de andere panelen helemaal niets doen als de andere rechtstreeks zon ontvangen.

Ik heb gekozen voor SolarEdge met optimizers, zodat ik kan zien per paneel wat het rendement is en de omvormer krijgt een stabielere ingangsstroom/ Met de optimizers is de opbrengst ook wat hoger. Zonder optimizers is de opbrengst van het dak zo groot als het rendement van het slechtste paneel.


De globale andere opties zijn "traditioneel"...dus alle panelen in 1 string op 1 omvormer
(of een dubbele MPP tracker). De nieuwste variant zijn micro-omvormers; erg lange garantie (25 jaar) maar wel een iets lager rendement (er is een bepaalde opstartspanning nodig...dus 's ochtends vroeg nog geen stroom).

Uit de fabriekstest bleek dat de 265 WP panelen (van DMEGC) soms wel 270 leveren....en sommigen 266.

Ondanks de warmte (hoe warmer de lucht hoe lager het rendement) waren de eerste dagen toch goed voor zo'n 25kWh per dag :-)

De aanleg was ook makkelijker omdat de meterkast al een extra groep had, er was al een werkschakelaar aanwezig in de technische ruimte en vanuit de technische ruimte was 6mm2 kabel getrokken (normaal is 2,5mm2). Dus mochten er meer dan de huidige 16 panelen op moeten, dan kan dat. Hoeveel precies weet ik niet meer...maar voorlopig kan ik vooruit. Oh ja...er zat ook al een dakdoorvoer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten